Siirry pääsisältöön

Gluteeniton maalaisleipä

Tuoretta tummaa gluteenitonta leipää


Vaalea maalaisleipä

Taisin joskus mainita, että tulen lisäämään perusohjeita blogiini. Tässä yksi sellainen. Tätä leipää olen käyttänyt mm. täytetyn leivän valmistuksessa. Leipä näyttää kauniilta ja maistuu hyvältä.  Tässä kuvan leivässä on käytetty tummaa jauhoseosta. Vaaleamman maalaisleivän makuisen leivän saat käyttämällä vaaleaa jauhoseosta ja tattarihiutaleiden tilalla kaurahiutaleita.  



Tarvitset:
5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
1 tl psylliumia
3/4 - 1  tl suolaa
1 rkl hunajaa tai siirappia
2 rkl pellavansiemenrouhetta
2 rlk auringonkukan siemeniä
½ dl tattarileseitä
6 dl tummaa jauhoseosta tai vaaleaa jauhoseosta

Sekoita hiiva lämpimään veteen, lisää joukkoon psyllium ja anna turvota pari minuuttia. Lisää joukkoon suola, hunaja/siirappi, pellavansiemenrouhe, auringonkukansiemenet ja leseet. Lisää jauhoseos ja vaivaa taikinaa voimakkaasti muutaman minuutin ajan.

Leivo limppu ja nosta leivinpaperilla peitetylle pellille. Leikkaa koristeviillot leivän pintaan ja anna leivän kohota liinan alla noin puoli tuntia.  Paista leipää 225-asteissa uunissa noin 35 min. 

Gluteeniton leipä kohoaa



Yllä gluteeniton tumma leipä ja alhaalla vaalea. Nam!



Kommentit

  1. Kiva glut. leipä ohje. Taidan tehdä heti, kiitos.
    Osallistu kastehelmi arvontaan mun blogissa.
    Hyvää alkanutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että pidät. :) Kävin osallistumassa, on niin kivat palkinnot. :) Nyt toivon vain hieman arpaonnea. Mukavaa maanantai-iltaa sinulle. <3

      Poista
  2. Ohje välitetty työkaverille, jonka ruokavalio on gluteiiniton.
    Aurinkoista viikkoa <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla Outi. :) Aurinkoista viikkoa myös sinulle. Toivottavasti saadaan pian lämpöäkin.

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…