perjantai 12. elokuuta 2016

Maidottomat, hiivattomat ja glutteenittomat pilvenpehmeät sämpylät


Nyt löytyi ihana resepti, josta valmistuu pilvenpehmeitä sämpylöitä. Ystävättäreni antoi reseptin minulle.  Reseptiä hieman muokkasin maidottomaksi. Omenaviinietikka tuo sämpylään kuohkeutta. Rakastan chiansiemeniä ja tämä on lempparileipäni, toistaiseksi. Kokeile! 

Gluteenittomia jauhoseoksia on monenlaisia, taikinan tulee olla sellaista että irtoaa hyvin vuoan reunoista mutta ei saa olla mitään sementtiäkään. Ota tämä huomioon leipoessasi, jauhoseoksen määrä riippuen valmistajasta on 3-4 dl. Kuvan sämpylät ovat leivottu Jyttellä. 

Jos maito kuuluu ruokavalioosi, niin voit hyvin käyttää nesteenä maitoa ja öljyn tilalla voisulaa. :)


Noin 15 sämpylää

2 rkl chia-siemeniä + 1 dl vettä = chiageeli
3 dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 dl tattarijauhoa
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl psylliumia
3 dl riisimaitoa
1 tl hunajaa
1 tl omenaviinietikkaa
0,5 dl oliiviöljyä
1/2 tl merisuolaa


Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa. Anna veden imeytyä siemeniin noin vartin ajan. Sekoita sillä välin jauhot, leivinjauhe ja psyllium sekaisin. Lisää riisimaito, öljy, chia-geeli, juokseva hunaja, omenaviinietikka ja suola. 

Ota taikinasta pieniä palloja öljytyin kääsin ja pyörittele niistä sämpylöitä. Nosta sämpylät pellille ja ripottele halutessasi päälle siemeniä(kurpitsa/auringonkukka/unikko). Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 25 min. Nauti!




6 kommenttia:

  1. Ihanan näköisiä sämpylöitä <3
    Kivaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Outi. Ihanaa viikonloppua sinullekin! <3

      Poista
  2. Itse kierrän lisäksi myös sokerin kaikkinaisissa muodoissaan jos vain suinkin mahdollista, ja siksi leivon sämpylöitä ohjeella:

    3 munaa
    3dl vettä
    1,5dl Jytte-vaaleata jauhoa
    1,5dl Jytte-tummaa jauhoa
    ( koska monissa "valmiissa-jauhoseoksissa" on myös sokeria lisättynä, tai maitoa, tai perunaa... joita kierrän myös )
    2rkl psylliumjauhetta
    0,5dl pellavasiemen rouhetta
    1tl suolaa
    ( jätän tämänkin pois kun en käytä suolaa lähes ollenkaan... )
    1,5tl leivinjauhetta
    mausteita maun mukaan - itse en mausta millään...

    Vatkaa munat kuohkeiksi.
    Lisää kuivat-aineet ja vesi vuorotellen munavaahtoon.
    Hämmennä mahdollisimman vähän jotta kuohkeus säilyisi.
    Anna taikinan turvota vähän aikaa.
    ( Jytte-jauhot turpoavat aika paljon joten älä annostele sitä liikaa.
    Mutta jos kuitenkin taikinastasi tulee tosi jäykkää - lisää sekaan lisää vettä jotta saat taikinastasi sopivan löysää sillä... )
    ... nostele sitten ruokalusikoille sopivan kokoisia, sämpylöidesi kokoisia, "palloja" leivinpaperille.
    Paista kiertoilmauunissa +150´C kunne sämpylät ovat kypsät.
    ( Harvoin katselen kellon aikoja paistellessa - menen mutu-tuntumalla paistohommissa. )

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi, kiitos reseptistä! Pitääpä testata. :) Mukavaa viikonloppua sinulle.

      Poista
  3. Nam, pitää kokeilla, sillä niin se vehnä tekee sen, että paino nousee ja ennen kaikkea vatsaa viiltää ja vääntää.

    Kivaa viikonloppua Tiina <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos minulta kysytään, niin vehnä ja sokeri ovat kaikista pahimmat suoliston viholliset. Niin ja mielen. Ihanaa viikonloppua Tiia. <3

      Poista

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Gluteeniton torttupohja - maidoton mansikkatorttu

Tänään on molempien tyttärieni nimipäivä ja päätin leipoa mansikkatortun. Torttupohjan valmistun on helppoa ja nopeaa, jos kesäpäivänä ...