Siirry pääsisältöön

Gluteeniton mutakakku


Mutakakku on suklaanystävän herkku. Maultaan kakku on syntisen hyvä - täyteläinen ja rakenteeltaan hieman kostea.  Parhaan lopputuloksen saa käyttämällä kakkuun hienojakoisia mantelijauhoja (esim. Risenta).  Tänään valmistin mutakakun aikuiseen makuun, sillä upotin kakkutaikinaan myös 1,5 dl rommikirsikoita. Jos olet allerginen manteleille, korvaa mantelijauhot vaalealla jauhoseoksella.

Tarvitset:


200g tummaa suklaata
150 g voita
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2 dl mantelijauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voitele irtopohjavuoka  ja jauhota se mantelijauheella tai glut. korppujauholla(vuoan halkaisija = 24 cm)

Sulata paloiteltu suklaa ja voi kattilassa miedolla lämmöllä. Anna seoksen jäähtyä.

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

Sekoita jäähtynyt suklaa-voisula varovasti muna-sokerivaahtoon. Yhdistä mantelijauhot ja leivinjauhe.

Lisää ne taikinaan ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175-asteisen uunin alatasolla 15 - 20 min, kunnes kakku on reunoilta ja pinnalta kypsä. Keskeltä kakku saa jäädä hieman kosteaksi.

Koristele kakku tomusokerilla ja tarjoile vaniljajäätelön kanssa. 

Rommikirsikat
2 osaa kirsikoita
1 osa sokeria
tummaa rommia
iso lasipurkki
Ohjeet:
Punnitse kirsikat ja laita ne lasipurkkiin. Mittaa päälle n. puolet kirsikoiden painosta sokeria. Kaada päälle rommia sen verran, että kirsikat peittyvät. Laita kansi kiinni. Kääntele purkkia varovasti alkuun silloin tällöin, jotta sokeri liukenee. Samaan purkkiin voit halutesssi kerroksittain kasata useita erilaisia marja- ja hedelmälaatuja. Anna maustua kaksi kuukautta jääkaapissa. 

Kommentit

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenitonta pullaa - NAM!

Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 
Pullataikina:
2,5 dl mantelimaitoa 25 g tuorehiivaa 1 kananmuna 1 dl sokeria 1/2 tl suolaa 2 tl kardemummaa 75 g kasvimargariinia 1,5 dl mantelijauhoa 1,5 tl ksantaania 4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)
Kauratäyte:
3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita 2 tl vaniljasokeria 1,5 dl fariinisokeria 1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna
Päälle: rikkivatkattu kananmuna voiteluun raesokeria
Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.
Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövat…

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…