perjantai 7. heinäkuuta 2017

Gluteenitonta pullaa - NAM!



Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 

Pullataikina:

2,5 dl mantelimaitoa
25 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
75 g kasvimargariinia
1,5 dl mantelijauhoa
1,5 tl ksantaania
4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)

Kauratäyte:

3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna

Päälle:
rikkivatkattu kananmuna voiteluun
raesokeria

Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.

Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella muutama minuutti Lisää loput jauhot ja vatkaa käsin muutama minutti.

Mittaa täyte aineet pieneen kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Seosta ei tarvitse keitää tämän pidempään. Jäähdytä hieman, ei nyt kylmäksi asti. Mutta sellaiseksi, että pystyt käsittelemään taikinaa leipoessasi. 

Leivo taikina pulliksi kohottamatta. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja kauli isoksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä kauratäyte pullataikinalevyn päälle. Kääri levy rullaksi.

Leikkaa rullasta joko reilun kahden sentin levyisiä paloja ja nosta pullavuokiin. Anna pullien kohota liinan alla noin 30 min. Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. 

Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista uunin keskilämmössä 10-15 min.

6 kommenttia:

  1. Onpa hyvännäköisiä pullia. En ole vieläkään toteuttanut pojan toivetta pullista, ensi viikolla pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä leivonta hommiin :)
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  2. Psylliumia kuinka paljon laitetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptiin oli lipsahtanut kirjoitusvirhe. Ksantaania käytetään.

      Poista
  3. Hei ! Käytätkö ohjeessa psylliumia vai ksantaania ? Olen tuore gluteenittomia käyttäjä ja siksi kuullostaa hieman oudolta kun ohjeessa käytetään ksantaania ja tekstissä on psylliumia ???Terveisin Sari Pyyhtiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ksantaania. Reseptiin oli lipsahtanut kirjoittaessa ajatusvirhe. ;) Hyvä, että huomasit. Kivaa viikonloppua!

      Poista

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Gluteeniton torttupohja - maidoton mansikkatorttu

Tänään on molempien tyttärieni nimipäivä ja päätin leipoa mansikkatortun. Torttupohjan valmistun on helppoa ja nopeaa, jos kesäpäivänä ...