Siirry pääsisältöön

Gluteenitonta pullaa - NAM!



Takuuvarma pullaresepti, mikä sopii keliakiapotilaalle ja myös FODMAP-ruokavaliota noudattavalla. (ainakin minulle) Pullat ovat pilvenpehmeitä ja herkullisia. Jos kauratäyte vierastuttaa, toki voit täyttää pullat kanelilla ja sokerilla. :) Makuasioista ei kannata kiistellä. Parasta näissä pullissa on, että voit valmistaa ne ilman valmista jauhoseosta. 

Pullataikina:

2,5 dl mantelimaitoa
25 g tuorehiivaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1/2 tl suolaa
2 tl kardemummaa
75 g kasvimargariinia
1,5 dl mantelijauhoa
1,5 tl ksantaania
4 - 4,5 dl gluteenitonta jauhoseosta (vehnätärkkelyspitoista)

Kauratäyte:

3 dl gluteenittomia kaurahiutaleita
2 tl vaniljasokeria
1,5 dl fariinisokeria
1,5 dl kasvimargariinia sulatettuna

Päälle:
rikkivatkattu kananmuna voiteluun
raesokeria

Sekoita hiiva ja ksantaani kädenlämpöiseen mantelimaitoon ja anna turvota 10 min.

Sekoita muna, sokeria, suola ja kardemumma mantelimaitoseokseen. Sulata margariini ja lisää seokseen. Lisää puolet jauhoseoksesta mantelitoseokseen. Vatkaa taikinaa sähkövatkaimella muutama minuutti Lisää loput jauhot ja vatkaa käsin muutama minutti.

Mittaa täyte aineet pieneen kattilaan ja kiehauta koko ajan sekoittaen. Seosta ei tarvitse keitää tämän pidempään. Jäähdytä hieman, ei nyt kylmäksi asti. Mutta sellaiseksi, että pystyt käsittelemään taikinaa leipoessasi. 

Leivo taikina pulliksi kohottamatta. Kumoa taikina jauhotetulle työpöydälle ja kauli isoksi, suorakaiteen malliseksi levyksi. Levitä kauratäyte pullataikinalevyn päälle. Kääri levy rullaksi.

Leikkaa rullasta joko reilun kahden sentin levyisiä paloja ja nosta pullavuokiin. Anna pullien kohota liinan alla noin 30 min. Laita uuni kuumenemaan 225-asteeseen. 

Voitele pullat kananmunalla ja koristele raesokerilla. Paista uunin keskilämmössä 10-15 min.

Kommentit

  1. Onpa hyvännäköisiä pullia. En ole vieläkään toteuttanut pojan toivetta pullista, ensi viikolla pitää ottaa itseään niskasta kiinni ja ryhtyä leivonta hommiin :)
    Ihanaa viikonloppua <3

    VastaaPoista
  2. Psylliumia kuinka paljon laitetaan?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Reseptiin oli lipsahtanut kirjoitusvirhe. Ksantaania käytetään.

      Poista
  3. Hei ! Käytätkö ohjeessa psylliumia vai ksantaania ? Olen tuore gluteenittomia käyttäjä ja siksi kuullostaa hieman oudolta kun ohjeessa käytetään ksantaania ja tekstissä on psylliumia ???Terveisin Sari Pyyhtiä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ksantaania. Reseptiin oli lipsahtanut kirjoittaessa ajatusvirhe. ;) Hyvä, että huomasit. Kivaa viikonloppua!

      Poista

Lähetä kommentti

Toivon, että blogistani on sinulle iloa. Jätäthän kommentin piipahduksestasi. Kiitos.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Gluteenittomat kaurarieskat

Olen kevään aikana tehtyt tiukkaakin ruokaremppaa ärtyneen vatsan rauhoittelemiseksi. Leivät pyrin aina leipomaan kotona. Yksi lempieivistäni on tässä - kaurarieska. Etelä-Karjalassa rieska kuuluu ruokapöytään ja  gluteenittomanakin se onnistuu mainiosti.


 Edellisenä iltana:

2 ½ dl (laktoositonta) piimää
2 ½ dl vettä
n. 1/3 pkt hiivaa
4 dl kaurajauhoja

 Seuraavana päivänä:

1 tl suolaa
2 ½ dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta
n. 1 ½ dl vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta
1 ½ tl ksantaania

1. Valmista taikinajuuri edellisenä iltana: liota hiiva piimä-vesiseokseen. Lisää kaurajauhot ja sekoita löysä juuri. Jätä käymään yön yli huoneenlämpöön.

2. Seuraavana päivänä: Lisää suola juureen. Sekoita ksantaani tummiin jauhoihin ja lisää reippaasti sekoittaen taikinaan. Lisää vaaleita jauhoja sen verran, että saat pehmeän taikinan. Sekoita taas hyvin. Anna taikinan turvota n. 10 minuuttia.

3. Leivo taikinasta esimerkiksi neljä pienehköä leipää suoraan pellille leivinpaperin päälle jauhoja apuna kä…

Terveisiä GoExpo-messuilta

GoExpo sai minutkin liikkeelle Lappeenrannasta kohti Helsinkiä. Elämä on aika liikunnallista tässä vyötärönmetsästyksen myötä. Ajattelin, että ehkä täältä saisin vinkkejä. Ulkoiluun löytyi varusteita, vaatteita sekä kenkiä. Mutta löytyipä täältä muutakin mielenkiintoista. 

Uusi tuttavuus, mikä jäi mieleen, oli Downforcer-voimalauta. Laudalla voi harjoitella niin ammatikseen urheileva ja kuntoileva aikuinen tai nuori. Huikea innovaatio. 
"Voimalaudalla tehtävä harjoittelu vahvistaa nilkka-polvi-lantio –akselin voimalinjausta, joka vaikuttaa voimantuottoon ja paineen siirtymiseen hallitusti liikkeeseen. Tekemällä mainittuja harjoitteita urheilija pystyy lisäämään voimantuottoa merkittävästi, hallitsemaan paremmin kehoaan ja samalla välttämään urheilussa syntyviä vammoja paremman kehonhallinnan avulla.Laudassa on kaksi kallistuvaa alustaa, joiden päällä urheilija pystyy tekemään erilaisia hyppy- ja painonsiirtoharjoitteita. Alustojen kallistusvastusta voidaan säädellä alustojen alle a…